Skip to Main Content

Office of Mental Health

Apartment Treatment Housing for Adults with Serious Mental Illness
Questions and Answers

Back to the Apartment Treatment Housing for Adults with Serious Mental Illness Request for Proposal (RFP) Page

Question #1: Would a joint proposal submitted by two agencies be acceptable for the Supportive Housing Request for Proposals?

Answer: Yes, if a joint proposal is submitted by two agencies, please attach a copy of a Memorandum of Understanding between the two agencies outlining the proposed relationship.

Question #2: We would like to consider locating several of the apartments in a building together. Would this be acceptable?

Answer: Certified supportive programs for four to fourteen persons are subject to the notification provisions mandated by NYS Mental Hygiene Law Section 41.34. The agency must explain to OMH the status of its compliance with such procedure and submit documents establishing compliance, including summaries of any public meetings, prior to renting a building. As a matter of policy, OMH requires that only the written notification requirement under NYS Mental Hygiene Law Section 41.34 be followed for certified programs with more than fourteen beds at a single site.

Question #3: Would OMH entertain any unlicensed units as a part of this proposal?

Answer: Yes, however only the costs associated with the licensed apartment treatment apartments are able to be considered in this RFP and eligible for 41.38 expenses.

Question #4: If actual staffing costs are higher than on the Gross–Income–Net (GIN), how can this be reflected? Costs per Full Time Equivalent (FTE) are too low?

Answer: Agencies must abide by the amounts provided on the Gross–Income–Net (GIN) worksheets; there is no additional funding.

Question #5: Staffing costs will not be spread over a larger program site thus the cost per resident will be higher. How can that be reflected?

Answer: The GIN is not a site-specific worksheet and staffing costs must be budgeted using the amounts provided on the GIN.

Question #6: In the proposed What–if GIN all that was added was the lowest level of counselor staffing. There is no senior counselor or supervisor time added. Can supervisory time be added to the budget?

Answer: Agencies must budget using the amounts provided on the What–if GIN; there is no additional funding available.

Question #7: How did you come up with a rental cost of $1500 per month for a 2 bedroom apartment? What will happen if the costs are higher (or lower) in the actual apartment?

Answer: The rental cost of $1,500 for a two–bedroom apartment was an estimated amount used for the GIN. Agencies that receive an award will be allowed to submit for reasonable and actual apartment rental costs through 41.38. Provided the apartment rental costs are reasonable and actual, OMH will pay the cost; this could be over or under the $1,500 estimate.

Question #8: Is there a way we can include the cost of a small office/site/room for staff in costs?

Answer: If the funding amount provided on the What–if GIN allows agencies to budget and pay for the cost of a small office/site/room, they may include this expense in the budget, however no additional funding for this expense will be provided. The cost of the office/site/room would need to be an operating cost and would not be an eligible 41.38 expense.

Comments or questions about the information on this page can be directed to the Issuing Officer for this RFP.