Skip to Main Content

Office of Mental Health

Statewide Family Support Services RFP
Questions and Answers

Back to the Statewide Family Support Services Request for Proposal (RFP) Page

  1. Question: For Part 1: Family Peer Advocate Credentialing. Can a portion of this funding be used to support training that is related to credentialing?

    Answer: The funding made available to the winning proposer can include a portion to fund credentialing-related training activities that assist in the provision of opportunities for credentialing. All training should be detailed as to how it supports credentialing in the Budget Narrative (Appendix B3).

  2. Question: Can the application include graphics, charts, and screen shots in the narrative?

    Answer: Yes, you can include graphics, charts, and screen shots in the in the narrative if you wish, provided you do not exceed the page limit of 20 pages, not including attachments as described in section 2.7

  3. Question: Is there a scoring criteria breakdown for the narrative?

    Answer: The evaluation criteria are outlined in Section 4 of the RFP.

  4. Question: May attachments be included and if so what type of attachments (brochures, letters of support, job descriptions, publications, existing marketing material, etc.)

    Answer: Yes, you may include information as described if you wish, provided you do not exceed the page limit of 20 pages, not including attachments as described in section 2.7

  5. Question: Should the application package consist of the Proposal Narrative (no more than 20 pages), Operating Budget and Budget Narrative Appendices, and attachments - all as one packet, with page numbers through the entire packet and stapled, or should just the narrative pages be numbered, but the entire packet stapled?

    Answer: You should number the Proposal Narrative pages. You should submit an entire package .You may but are not required that you use a staple to attach all of the proposal items.

  6. Question: Can the Budget Narrative be more than one page as long as it is on the form Appendix B3?

    Answer: Yes, the Budget Narrative can be more that one page long and should be completed using the form Appendix B3.

  7. Question: Regarding eligible bidders. Can a 501C3 that does not meet the definition of family-run be eligible for this RFP or does the organization need to be family-run per the definition in 2.6 of the RFP?

    Answer: The organization must be family-run as described in section 2.5 of the RFP. Disqualification Factors as outlined in Section 2.6 include verification that all eligibility criteria (as defined in Section 2.5) have been met. This includes family-run entities as defined in Section 2.5.

  8. Question: Section 2.5 Eligible Organizations. Propensity is defined but "staff family members" is not. Is mental health experience the requirement? Or is propensity to have a connection to special education, or developmental disability services adequate? The board definition of primary caregiver is great should it not also hold true for staff?

    Answer: The propensity of staff who should be Family members must have the same experience as described for the organization's Board in Section 2.5 a. and b.

  9. Question: Section 3.1 Terms of Contract. Contingent on demonstrated performance- Who will be reviewing demonstrated performance? Will it involve any peer/family review?

    Answer: Performance reviews will be coordinated by OMH Central Office Staff.

  10. Question: Section 4.2 Method of Evaluating. Will there be family peer representatives involved in this review process?

    Answer: There are no plans at this time for a family peer representative to evaluate proposals.

  11. Question: Section 5.1 Vision. Are bidder's expected to explain how they will promote the delivery of family driven and youth guided services to non OMH licensed programs and family support programs not affiliated with their organization?

    Answer: Bidders are expected to respond to the narrative questions. The evaluation criteria are outlined in Section 4 of the RFP. The bidder is free to include information that they feel will provide support to their proposal.

  12. Question: Section 5.1 Vision. I can easily see how the credentialing of family to family peer advocates will assist in the engagement and empowerment of families being served. What is the vision for how improving the infrastructure of just one organization will help promote or enhance the grass root family support workforce?

    Answer: This RFP funding opportunity is one part of a diverse group of programs and initiatives that OMH funds to support family services to New York families raising children with emotional challenges. Section 5.3.2 Statewide Family Support Services Infrastructure outlines the requirements that bidders must address in their proposal narrative for Part 2 Statewide Family Support Services Infrastructure.

  13. Question: Section 5.1 Vision. Promoting the delivery of family driven and youth guided services in all service settings and family support programs is important. Will respondents be evaluated on their ability to reach and improve the entire family support workforce?

    Answer: The evaluation criteria are outlined in Section 4 of the RFP.

  14. Question: Section 5.2 Objectives Part 1. Could there be some language that the self-sustaining process be limited in the area of trainee cost shifting? Moving the cost to family peer advocates could make it impossible for local/grass root family support to afford.

    Answer: There are no pre-imposed limits on the amount of cost shifting. You should explain your plan to become self-sustaining in the proposal and may include how you will support affordability if you wish.

  15. Question: Section 5.2 Objectives Part 1. Will self-sustaining methods limit trainee cost shifting?

    Answer: Refer to previous question.

  16. Question: Section 5.2 Objectives Part 1. Will the status of number of credentialed and number of individuals awaiting access to training be made available on OMH Web site?

    Answer: There are no plans to make this data available on the OMH Web site. OMH will work with the winning applicant agency.

  17. Question: Section 5.2 Objectives Part 1. Will the data collected around who is credentialed and who is waiting be made available on OMH Web site?

    Answer: Please refer to previous question.

  18. Question: Section 5.2 Objectives Part 1. Which objectives will assure that the continued support for credentialing is diverse and evenly distributed in regions? Example Training held in each region annually or bi annually.

    Answer: It is up to the bidder to outline their plans for marketing and outreach. Section 5.3.1 (12)

  19. Question: Section 5.2 Objectives Part 2. Please clarify language around family support services and family support organizations. Could there also be some language as to how the 10 existing Regional Family Support representatives will identify area needs in order to collaborate on service needs. How will families in an areas get their needs identified? How will families in local areas be advised of and have input to the required presentations?

    Answer: Examples of family support services could include but are not limited to advocacy, respite, peer support, parenting, child care, crisis services, psycho-education, and system navigation. Family support organizations are organizations that deliver such services.

    This RFP does not address the role of the Regional Family Support representatives; it is up to the bidder to explain their plan to work collaboratively with the existing staff. Section 5.3.2 (6)
    You may also refer to Section 5.2 Objectives and Responsibilities Part 2 (e)

  20. Question: Section 5.2 Objectives. How will OMH monitor that the directory is updated and available to all?

    Answer: Through possible site visits, quarterly or annual reporting, and monitoring of contract Work plan and Objectives.

  21. Question: Section 5.2 Objectives Part 1. How will the successful bidder's plan to monitor and support candidates from all regions, assuring diversity be monitored? By whom?

    Answer: Bidder's performance will be monitored by OMH staff.

  22. Question: Section 5.2 Objectives Part 1. What is the ratio of direct contract spending versus funds used for travel, rent, and overhead?

    Answer: For limits on Administration and Overhead, please see the following information found on the OMH website: Part 513 - Limits on Administrative Expenses and Executive Compensation at:
    http://www.omh.ny.gov/omhweb/policy_and_regulations/Proposed/Part_513.pdf PDF Document (181kb)

    Budgets may include travel costs but must adhere to State per diem rates found at
    http://www.osc.state.ny.us/agencies/travel/reimbrate.htm Leaving OMH site

  23. Question: Are there no limitations to use of funding, for example, the percent of funds used for travel or rent?

    Answer: Refer to previous question.

  24. Question: Section 5.2 Objectives Part 1. What are the limits on funding use?

    Answer: Refer to previous question.

  25. Question: Will the approved proposal be available for viewing on OMH website?

    Answer: There are no plans to make the approved proposal available on the OMH website.

Comments or questions about the information on this page can be directed to the Issuing Officer for this RFP.