Skip to Main Content

Office of Mental Health

Supported Housing for High Need Adults with Serious Mental Illness, NYC and LI
Questions and Answers

Back to the Supported Housing for High Need Adults with Serious Mental Illness, NYC and LI Request for Proposal (RFP)

Question #1: For the RFP: Supported Housing for High Need Adults with Serious Mental Illness (NYC and LI regions), should we submit separate budgets for different boroughs we are prioritizing for submission?

Answer: Separate budgets must be developed for each region you are applying for; in the case of an agency applying for units in different boroughs within the NYC region, one budget reflective of the agency's first priority can be submitted.

Question #2: Regarding the RFP for Supported Housing for High Need Adults with Serious Mental Illness (NYC and LI), can you tell me whether budgets should reflect 20 beds, since initial awards are not to exceed 20, or should we design budgets around the maximum number of beds we are willing to accept?

Answer: Budgets should be developed to reflect the number of units the agency is initially applying for, up to 20 units.

Question #3: The RFP for Supported Housing for NYC and Long Island Regions is silent on the issue of back filling. Will proposers be permitted or expected to use back fill arrangements to make a broader array of housing available to the people that are the focus of the RFP?

Answer: No. It is expected that agencies will admit individuals referred for this housing directly into these Supported Housing units.

Question #4: On page 5 of the RFP, there are three asterisks in the Key Events/Timeline section. There is no explanation of their meaning. Can you provide one?

Answer: The three asterisks mean Estimated Dates.

Question #5: Regarding the RFP for Supported Housing for High Need Adults with SMI, Section 5.5.3(3), do agencies currently contracted with OMH still need to fill out the Reference Form, Appendix E?

Answer: Yes, all applicants must fill out the Reference Form, Appendix E.

Question #6: The RFP specifies that contractors will receive annual funding at the rate of $14,492 per unit. How does OMH define a unit? In a 2-bedroom apartment where 2 individuals are placed would we receive $28,984 or $14,492?

Answer: OMH defines a unit as a person who is admitted to OMH Supported Housing; therefore if a 2-bedroom apartment was rented and the agency admitted both individuals into Supported Housing, the agency would receive $14,492 per individual for a total of $28,984.

Question #7: Do the Community Residences need to be OMH operated Community Residences or could an organization place individuals with serious mental illness from an OASAS Community Residence as well?

Answer: Applicants awarded these units will be required to participate in the Single Point of Access, and/or NYC Human Resources Administration (HRA) referral process. In order for an individual to be placed into OMH Supported Housing, the individual must meet the eligibility criteria as set forth in the RFP, Section 5.1 and be referred through SPOA and/or HRA.

Question #8: Similarly, do individuals with serious mental illness coming from residential treatment programs need to come from an OMH treatment facility or can they be discharged from an OASAS Residential treatment facility?

Answer: See Question #7 response.

Question #9: Regarding the RFP for High Need Adults in NYC and Long Island: Patients in PCs have Medicaid that is strictly limited solely to the services provided by the PC. All other claims are denied - including Health Home enrollment. It sometimes takes quite a while for a member's Medicaid status to transition from PC to "post PC status". How does the State propose to assure smooth transition to Health Home enrollment for current PC residents? Is there a mechanism that the State can implement to ensure that the day of discharge from PC, Medicaid benefits change status so the patient can be enrolled in the Health Home (and thus become eligible for this supported housing) the day of discharge?

Answer: OMH is currently in the process of working with the NYS Department of Health in ensuring a smooth transition to Health Home Enrollment. Please note, an agency can accept and place an eligible individual into this supported housing prior to Health Home enrollment. It is expected the agency would then work with existing outpatient providers in enrolling this individual into a Health Home.

Question #10: Will OMH allow 20 units to be used in an existing supportive housing building?

Answer: OMH supports the creation of integrated, mixed income housing whereby individuals with a mental illness can live in the same building with non disabled individuals. We are not able to answer your question without having more information such as the overall number of units in the building, the proposed target population for all units, and prior commitments.

Question #11: Is FedEx an acceptable form of hand-delivery? (Page6)

Answer: Yes

Question #12: Despite our having an OMH contract, would OMH like a copy of our most recent audited financial statement? (Page 9)

Answer: Applicants that do not hold a current OMH contract for housing must submit a copy of the agency's most recent audited financial statement.

Question #13: Within what timeframe would OMH consider "recent" for monitoring and audit reports. What are some examples of monitoring reports OMH would like? (Page 9)

Answer: Agencies without an OMH contract for housing must submit the most recently completed monitoring report of all housing programs and/or mental health programs operated by the agency.

Question #14: Would OMH still like reviews of the Vocational Clubhouse since it is a NYC DOHMH program, even though it is not a residential program (page 17)?

Answer: Yes. Applicants that do not hold a current OMH contract for housing must submit a copy of the agency's most recent audited financial statement. In addition, the applicant must attach a copy of recent monitoring reports of any housing or mental health service program the agency operates that is issued by a city, state or federal government agency.

Question #15: On page 17, Section 5.5.3 Agency Performance #2, what specific information would OMH like to see? We track our length of stay and transition to independent housing in the licensed programs, but not supported housing. Would they like information on our performance in these areas in the licensed programs?

Answer: In this section, using data from CAIRS, indicate length of stay and describe how your agency facilitates the movement of individuals into the most independent level of housing.

Question #16: Is the Administrative rate capped at a certain percentage?

Answer: Pursuant to Executive Order #38 , dated January 18, 2012, State agencies are required to promulgate regulations and take any other actions within the agency's authority, including amending agreements with providers, to limit provider administrative costs and executive compensation. Any contract awarded through this RFP will be subject to such restrictions and to related requirements. Once established, the requirements will be posted on OMH's website.

Question #17: The transmittal sheet indicates that the reference form is a required element although the reference form and the RFP indicate that it is only required for agencies without an OMH contract. Is it understood that 'required' in the transmittal sheet is meant only for those agencies without current contracts with OMH?

Answer: As indicated on page 9 of the RFP, all applicants must submit a signed "Reference Form" Appendix E.

Question #18: What is the minimum # of units an Agency can apply to this RFP?

Answer: There is no minimum number of units an agency can apply to this RFP.

Comments or questions about the information on this page can be directed to the Issuing Officer for this RFP.